» Takaisin edelliselle sivulle

 

Blineillä pääomaa Suomen kokkien maajoukkueelle

Idän herkku kävi hyvin kaupaksi myös Vaasan kauppahallissa

VAASA / Kari Kaakinen

Vaasan kauppahallissa oli lauantaina tarjolla blinejä villakuoreen- ja kirjolohen mädillä sekä keinokaviaarilla. Mateen mätiä ei vielä ollut saatavilla. Pyyntimiesten mukaan se johtuu yksinomaan huonosta jäätilanteesta.

Moni asiakas pysähtyi maistelemaan kalliinpuoleista herkkua. Toiset jäivät muuten vain ihmettelemään viiden kokin puuhailuja lättypannun ympärillä.
- Sammen mädin kanssa tämä olisi vielä kalliimpaa. Parhaan kaviaarin kilohinta liikkuu jossakin 8 400 euron (50 000 markan) kieppeillä, selvitti Etelä-Pohjanmaan keittiömestareita edustanut Seppo Kinnunen Vaasasta.
Blineillä kerättiin varoja Suomen kokkimaajoukkueelle.
- Viiden euron annos saattaa tuntua kalliilta, mutta kaikki tilitetään Suomen keittiömestarit ry:lle. Niillä rahoilla Suomen kokkimaajoukkue pääsee taas kilpailemaan maailmalle. Viime vuonna joukkue oli Hampurissa, Kinnunen kertoi.
Vastaavanlaisia blinitempauksia on järjestetty eri puolilla maata. Vaasan kauppahallissa päivä oli tuottoisa. Idän herkku kävi hyvin kaupaksi ja jossakin vaiheessa tattari- ja vehnäjauhosta valmistettu taikina näytti loppuvan kesken.
Kinnusen mukaan valtakunnallisen tempauksen ajatuksena oli myös kiinnittää huomiota hyvien ruokien laittamiseen.
- Vaasan kauppahalli hyvine kalatiskeineen oli sopiva kohde, totesi Kinnunen.

Makua kehuttiin

Monelle hallin asiakkaalle vanha venäläinen herkku oli jo ennestään tuttu. Toiset maistoivat sitä ensimmäistä kertaa elämässään, vaikka resepteistä ei ole pulaa.
- Täydet kymmenen pistettä kokeille, totesi alan harrastaja Rita Lahti Vaasasta.
Hän kertoi haistaneensa blinien tuoksun jo kauas. Ammattikokkien valmistamat blinit maistuivat.
- Idässä kyytipoikana on vodka. Meillä pärjätään ilmankin, hän tuumasi.
Bjarne ja Liselott Ehrnström maistoivat blinejä ensimmäistä kertaa elämässään.
- Oikein hyviä. Näitä täytyy joskus valmistaa kotona.

Kokkimaajoukkueen tukijoukkoihin Kinnusen lisäksi kuuluneet Minna ja Jouko Siimesvaara, Vote Kumpula ja Kirsi Ekola vakuuttivat, että blinejä voi kokeilla myös muiden kalatuotteiden, kuten sillin, maustekalan tai esimerkiksi graavikalan kanssa.


 

» Takaisin edelliselle sivulle