» Takaisin edelliselle sivulle

 

Kalastuksen päivästä alkaa kesä

Kalan ystävät kokoontuvat jälleen viikonloppuna Vaasan kalarantaan. Kalastuksen Päivä on yksi maamme viidestä isoimmasta kalamarkkinatapahtumasta. Sen tarkoituksena on edestää kotimaisen kalan ja kalatuotteiden myyntiä sekä tuoda esille kalstukseen ja saaristoon liittyviä tuotteita. Myös veneily ja siihen liittyvä turvallisuus on vuosien varrella huomioitu.

Kalastuksen Päivään kuuluu itse tunnelma. Kalarannassa vaeltaminen, tuttujen tapaaminen, kalaherkkujen ostaminen. Siitä alkaa kesä.
Kalastuksen Päivä nykyisessä muodossa on järjestetty vuodesta 1974 lähtien, mutta jo 1930-luvulla järjesti Österbottens Fiskarförbund r.f kalapäivät”, joiden tarkoituksena oli tuoda esiin kotimaisen kalan herkullisuutta ja terveellisyyttä.

Kevättalvella 1974 puheenjohtaja Jan-Eric Granö kutsui koolle kokouksen, jossa oli tarkoitus keskustella päivän järjestämisestä Vaasassa. Paikalla oli ammatti- ja urheilukalastajia, kalakauppiaita jne. Kaikilla oli yhteinen tavoite, saada yleisöä kiinnostava näyttely kotimaisen kalan ympärille.

Vuodesta 1977 on Kalastuksen Päivän yhteydessä järjestetty ruokaohjekilpailu teemakalasta. Kolme parasta ruokaohjetta palkitaan. Ammattilaistuomarina on alusta asti toiminut keittiömestari Bertel Lindvik. Parhaat ruokaohjeet vuosilta 1977-1999 on koottu vihkoseen, jota julkaisee Österbottens Fiskarförbund r.f.
Reseptikilpailun satoa silmäillessä huomaa, että suosittuja ovat olleet aika perinteiset kalaruuat. Kalan oma maku on pyritty tuomaan esille, sitä ei ole yritetty peittää esimerkiksi liiallisella maustamisella. Bertel Lindvikin mukaan oma persoonallinen kalaresepti on pärjännyt loppukilpailussa.

Ehkä suurimman suosion on saavuttanut resepti, joka löytyy aika usean vaasalaisen ravintolan ruokalistalta. Alkuperäinen resepti oli nimellä Siikakaviaari Panikesta. Resepti on vuodelta 1979 ja sen on kehittänyt Karl Heino. Myöhemmin reseptistä kehitettiin ravintola Centralin keittiössä keittiömestari Bertel Lindvikin toimesta Toast Panike, jossa alkuperäiseen reseptiin lisättiin tumma leipä. Tämän päälle levitettiin siikakaviaari. Myöhemmin leipä on saavuttanut suurta suosiota eri ravintoloiden ruokalistoilla paikallisena alkuruokana. Tänä päivänä lisätään vielä usein leivän päälle teelusikallinen siian mätiä koristeeksi.

Siikakaviaari Panikesta
(Karl Heino)
Suolattu siika fileoidaan ja kaikki ruodot poistetaan. Kala hakataan mahdollisimman pieneksi, esimerkiksi tehosekoittimessa. Kovaksi keitetty kananmuna pienennetään ja sekoitetaan kalan joukkoon. Maustetaan pippurilla ja sipulilla. Tilkka kermaa parantaa makua.
Tänä päivänä ravintoloissa käytetään kerman tilalla Creme Fraishea.
Kalaruoka on hyvää, kevyttä ja helppoa valmistaa. Sen tähden siinä on ainekset nykyajan kiireisille, ajanhermolla eläville kotikokeille. Kalan kysyntä on kasvanut samassa suhteessa kun lihan kysyntä on vähentynyt.
Seuraavassa reseptejä vuosien varrelta:

Ahvenkeitto ilman ruotoja
(Gudrun Juslin, 1982)
4 ahventa
6-8 kuutioitua perunaa
1 nippu tilliä
1 nippu ruohosipulia
1 paloiteltu sipuli
2 rkl hapanta kermaa
suolaa
Suurustamiseen:
1 munankeltuianen (0.5 dl kermaa)
Perunat laitetaan paksupohjaiseen kattilaan. Hyvin puhdistetut ahvenet (suomustamattomat) asetellaan päälle ja vettä lisätään siten että se juuri yltää kaloihin.
Mausteet lisätään. Keitetään miedolla lämmöllä. Kun kala on puolivalmis, siitä irrotetaan parhaat fileet niin kokonaisina kuin mahdollista. Perunoiden kypsyttyä fileet asetetaan takaisin kattilaan ja ruoka kiehautetaan.
Soppakulhoon vispataan munankeltuainen ja keitto sekoitetaan varovasti. Päälle tiliä ja ruohosipulia.

Tomaattipyreellä ja juustolla maustettu silakkalaatikko
(Marita Johansson, 1999)
½ kg suolasilakoita tai tuoreita
1 iso sipuli
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
1-2 munaa
3 rkl tomaattipyreetä
10 kokonaista maustepippuria
2 rkl oliiviöljyä
Aura-sinihomejuustoa

Liota silakoita kylmässä vedessä. Anna valua ja kuivaa talouspaperilla. Fileoi silakat. Laita uuninkestävään vuokaan kaksi ruokalusikallista
oliiviöljyä pohjalle. Asettele silakkafileet vuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele päälle korppujauhoja. leikkaa sipuli renkaiksi ja asettele tasaisesti silakoiden päälle. Sekoita kerma, kananmunat ja tomaattipyre ja kaada kalojen päälle.Ripottele maustepippurit. lopuksi päälle oman maun mukaan Aura-juustoa. Paistetaan 175 asteisessa uunissa n 45 minuuttia. Tarjotaan perunasoseen ja punajuurten kanssa.


» Takaisin edelliselle sivulle