» Takaisin edelliselle sivulle

 

Kasvisruoka yhdistelee maailman keittiöiden makuja

Tuoreiden kasvisten ja vihannesten kysyntä on kasvanut kiitettävästi. Kaupoissa, toreilla ja suoramyyntipaikoissa on vuosi vuodelta runsaampi tarjonta. Tarjolla on peruselintarvikkeita sekä monenlaisia erikoistuotteita eri viljelymetodein. Kaikki Suomessa tuotetut kasvikset sekä vihannekset ovat turvallisia. Mutta jos haluat olla varma että viljely ja käsittely on tapahtunut ilman tuholais- tai hyönteismyrkkyjä sekä väkilannoitteitta, kannattaa valita kotimaiset luomutuotteet.

Sieni on mitä monipuolisin ruuanvalmistuksen kohde. Maku vaihtelee miedosta täyteläiseen, osan voi syödä sellaisenaan ja ne mm. sopivat keittoihin, kastikkeisiin sekä grillattavaksi vaikka lihan asemasta.

Sieniä löytyy maailmasta lähes 40.000 erilaista lajiketta, osa syötäviä, toisia ei taas missään tapauksessa voi syödä. Jos et ole kokenut sienestäjä, varmista aina, että tiedät varmasti, mitä olet poiminut koriisi. Varma ja helpompi vaihtoehto on käydä retkellä torilla tai kaupassa.

Kun käsittelet sieniä, älä säilytä niitä muovipussissa tai liota niitä vedessä. Kevyt puhdistus pehmeällä harjalla ja säilytys kostean talouspaperin alla kuivumisen estämiseksi riittävät.

Kasvisruoka parhaimmillaan on kaikkien tunnettujen maailman keittiöiden reseptien yhdistelemistä saatavilla oleviin aineksiin. Hyvän ja ravitsevan kasvisruuan valmistaminen on mielestäni yksi huippukokin tunnusmerkeistä.

Kun kasviruoka on ainoa ravinnonlähde ruokavaliossa, joutuu kyseinen henkilö nykyisin vielä suppean tarjonnan piiriin. Oli kasvissyöjäksi ryhtymisen syy ruokavalio, lihan boikotointi, ympäristön suojelu, uskonto tai luontainen valinta, on aina muistettava syödä monipuolisesti ja otettava selvää ravinto-opin perusasioista. Jos henkilön valinta on vegaaniruokavalio, vaatii se mielestäni apua ravitsemusasiantuntijalta.

Kasvisruoka ja kasvikset ovat keskeisessä asemassa nykyaikaisessa ja terveellisessä ruuanlaitossa. Se saa kannatusta etenkin nuorison keskuudessa. Kokeilta vaaditaan halua kehittymiseen. Vaikka perinne ja ”terve järki” rajoittavat, on lupa olla rohkea ja kokeilunhaluinen. Olemme valitettavasti tottuneet pitämään kasviksia vain pelkkinä lisäkkeinä. Hyvän kasvisruuan valmistaminen vaatii kyllä hieman enemmän kuin rutiinisuorituksen, mutta ehkä se pieni lisärutistus on se, mikä erottaa kokin huippukokista.

Olemme toivottavasti pääsemässä ravintoloissa irti pelkästään kolmen ruoka-ainelohkon annoksista ja kehittymässä kohti monivivahteista makumaailmaa yhdistämällä ruokaan rakenteet sekä vastakohdat. Pelkkä kala tai liha eivät yksin riitä tuomaan riittävää vaihtelua, mutta kun yhdistämme tarvittaessa kasviksia ja vihanneksia niihin eri ruuanvalmistusmenetelmillä, saamme tulokseksi maultaan ennen kokemattomia ruokalajeja ja makuelämyksiä.


» Takaisin edelliselle sivulle