» Takaisin edelliselle sivulle

USKOMUKSIA JA TAPOJA RUUASTA

Ruokaan on liittynyt kautta aikojen erilaisia tapoja ja uskomuksia. Muinaiset esi-isämme harrastivat uhrilahjoja metsänjumala Tapiolle. Samoin yhteisön vanhin tai päällikkö oli itseoikeutettu valitsemaan parhaan palan ateriasta. Maanviljelystä tai marjastusta harrastaville heimoille saattoi kypsyvä sato olla tärkein viesti tulevan talven laadusta, sen mukaan tehtiin päätökset, missä talvi vietettäisiin. Kristinuskon vallatessa elintilaa, saivat pakanalliset opit väistyä ja opeteltiin uusia sivistyneitä etikettejä. Tämä ei tapahtunut hetkessä ja vieläkin elää vahvana perinteet vuosituhansien takaa. Vai kuinka pitäisi tulkinta mm. perinteinen hirvenkaatorituaali kaatoryyppyineen / veren juonteineen.

Katarina Jacellonnican tuotua ensimmäiset haarukat Suomeen alkoi myös pöytätavoissa uusi aika. Luovuttiin vähitellen yhteisistä juoma-astioista, tilalle tuli tina- tai keramiikkatuopit. Uusi hieno keksintö juomalasi sekä tinalautaset ja maa-latut puulautaset yleistyivät vähitellen vauraimmasta yhteiskuntaluokasta alempiin säätyihin.

Kirjoitus- ja lukutaidon leviäminen papiston yksinoikeudesta kaiken kansan taidoksi on ollut omalta osaltaan auttamassa käytös- ja tapakulttuurin omaksumista läpi vuosisatojen.

Myytit ovat liittyneet voimakkaasti ruokaan ajanlaskun alusta alkaen. Aiemmin korostuivat urhoollisuutta, hedelmällisyyttä ja terveellisyyttä koskevat tavat, uskomukset sekä selkeät määräykset mm. erilaisissa uskonnoissa. Näistä kaikista on vahvimpana viestinä jäänyt nykypäiviin elämään hedelmällisyys. Aikojen saatossa viesti on muuttanut muotoaan enemmän vastaamaan nykyhetken tarpeita. Sanoma on muuttunut enemmän suvun jatkamispainotteisuudesta erotiikkaan ja rakkauteen.

Lempeä nostattavat eli afrodisiakeiset ruoka-aineet ovat olemukseltaan jo erilaisia viestejä jakavia. Esimerkiksi ponteva parsa, runsaana riippuvat rypäleet, hehkeä mansikka, valuva hunaja tai mahtavat melonit ovat signaaleja luontoäidiltä. Samoin muut aistit kuin näkö, antavat oman vivahteensa ruokaan. Ehkä makuaistimuksiltaan tyypillisin ruoka, joka sisältää voimakkaan viestin erotiikasta ovat osterit. Myös papu on olemukseltaan sekä ehkä sikiävyydeltään, näihin raaka-aineisiin luokiteltava.

Virkistävä ominaisuus on yksi ominaisuus joka nostaa tietyt ruoka- tai juoma-aineet kyseisiin sarjaan. Chili, kaakao (suklaa) ja jopa kahvi ovat näistä perinteisimpiä. Neljäntenä luokituspohjana voisi pitää tuotteen vaikeaa saatavuutta tai harvinaisuutta. Aiemmin tuoreiden mansikoi-den, viiriäisen munien tai osterien tarjoaminen saattoi viestiä kuinka tärkeä tai rakas vieras ruuanvalmistajalle todellisuudessa oli.

Reseptini koostuu edellä mainituista raaka-aineista, mutta voit tarvittaessa soveltaa niitä mielesi mukaan.
Annokset on 4:lle henkilölle.

Osterikeitto
1 kpl pieni paloiteltu sipuli
1 kpl valkosipulin kynsi
2 rkl voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 kpl tomaatteja kuutioina
1 l kala-, kasvis- tai kanalientä
suolaa
pippuria
1,5 l ostereita kuorineen tai (sinisimpukoita)
persiljasilppua
2 kpl paahtoleipää kuutioina

Kuullota kattilassa sipulit ja valkosipuli voin kera. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti. Lisää tomaattikuutiot, liemi sekä mausta hieman. Anna kiehahtaa ylös ja laske lämpötilaa miedommaksi muutamaksi minuutiksi. Lisää joukkoon osterien sisus ja persilja. Kiehauta ylös. Tarkista maku ja tarjoa kuumana paahdettujen leipäkuutioiden kera. Jos käytät sinisimpukoita, jätä n.1 dl lientä simpukoiden kiehauttamiseen. Laita puhdistetut sinisimpukat kattilaan ja peitä kannella. Anna höyrystyä n. 2 min. Avautunet simpukat voit laittaa kuorineen keiton sekaan tai sitten voit irroittaa sisustan ja toimia kuten edellä osterien kohdalla.

Kalkkunanrintaa ja chili- suklaakastiketta
600 – 800 g kalkkunanrintaa (marinoituna)

Chili- suklaakastike
1/2 kpl pieni sipuli pilkottuna
hiven valkosipulia
5 g sokeria
öljyä
0,5 l ruskeakastikepohjaa (demiglace)
40 g taloussuklaata
1/4 kpl sitruunan mehu
soijakastiketta
pippuria
suolaa
chili

Kuullota sipulit nopeasti öljyssä, lisää sokeri, kastikepohja ja suklaa. Mausta pippurilla, suolalla sekä chilillä. Tarkista maku ja lisää sitruunan mehu sekä tarvittaessa ripaus soijakastiketta. Siivilöi ennen tarjoilua. Jos käytät tuoreita chilejä kuullota ne yhdessä sipulien kera.


Papurisotto
0,5 l vettä, kasvislientä, kanalientä
125 g vihreitä papuja
1 dl valkoviintä
30 g hienonnettua sipulia
0,2 l vettä, kasvislientä, kanalientä
2 dl risottoriisiä
mustapippuria
suolaa tarvittaessa
50 g parmesanjuusto raastetta (ei välttämätön)

Pilko pavut n. 5 mm:n pituisiksi paloiksi, kiehauta puolet niistä 2 dl:ssä lientä ja sauvasekoittajalla soseeksi. Kuullota sipuli ja riisi nopeasti kattilassa. Lisää puolet loppulimestä sekaan ja anna kiehua hetken. Lisää loppuliemi sekaan ja anna hautua kypsäksi (10 - 12 min). Lisää lopuksi paloitellut pavut sekaan sekä valkoviiniä. Tarkista maku sekä sakeus.

Paista kalkkunanrinnat pannulla kypsäksi, leikkaa 3-4 osaan. Tarjoa risoton, vihreän parsan, herkkusienten sekä chili-suklaakastikkeen kera valitsemassasi seurassa kynttilänvalossa.

Mansikoita ja hunajasabayonnia
n. 400 g tuoreita mansikoita puhdistettuna
Kastike:
2 kpl munankeltuaisia
1 dl valkoviiniä
0,5 dl hienosokeria
1 rkl hunajaa

Sekoita kaikki ainekset teräskulhossa sekaisin ja kypsennä vesihauteessa koko ajan vatkaten. Lopeta sekoittaminen kun seos on n 55-60 C astetta. Jäähdytä nopeasti toisessa kattilassa jossa on jäitä sekä vettä. Jos haluat voit parantaa tarvittaessa makua erilaisilla likööreillä makutottumustesi mukaan. Pieni loraus antaa jo pikantin lisän kastikkeeseen.

Omasta ja yhdistyksemme puolesta oikein mukavaa ja rattoisaa vuosituhannen loppua. Hauskaa Joulua Pohjalaisen lukijoille!

 

» Takaisin edelliselle sivulle