» Takaisin edelliselle sivulle

POHJALAINEN 20.02.1997

Keittiömestareille oma ruokapalsta

Ajankohtaisia vinkkejä joka toinen torstai

Pohjalaisen Ruokatorstai saa palstoilleen uudet kirjoittajavieraat, kun Sokos Hotel Royal Waasan keittiömestari Jouko Siimesvaara työkiireiltään vähentää ruoka-aiheisten juttujen määrää. Hänen kollegansa Etelä-Pohjanmaan keittiömestarien yhdistyksessä paljastavat jatkossa lukijoille ajan-kohtaiset ruokavinkkinsä joka toinen torstai.

Keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja, vaasalainen Seppo Kinnunen kertoo, että luvassa on hyvin erilaisia reseptejä, sillä kirjoittajia on useita. ” Jokainen toteuttaa omia näkemyksiään ja niitähän riittää”.

Joistakin yhteisistä linjoista on kuitenkin sovittu. Reseptit eivät saa olla ylipääsemättömän vaikeita, jotta jokainen uskaltaa kokeilla. Tarkoitus on käyttää kauden raaka-aineita sekä seurailla muutenkin maailmanmenoa. Esimerkiksi sydänviikolla on luvassa kevyttä ja sydämelle sopivaa ruokaa. Keittiömestarit seuraavat myös ruokamuotia. ”Nykypäivän trendejä ovat värikkyys ja keveys. Maut ovat puhtaita ja selkeitä. Yrttejä ja mausteöljyjä käytetään paljon. Annokset nousevat lautaselta ylöspäin korkeaksi keoksi. Gourmet-piperrys on vanhanaikaista.

Seppo Kinnunen lupaa, etteivät keittiömestarit juoksuta lukijoita kauppaan ostamaan kalliita eri-koistarvikkeita. ”Useimmat ainekset löytyvät kotikaapista. Ruuanvalmistus on luovaa soveltamista. Kaikkia resepteissä mainittuja mausteita tai lisukkeita ei tarvitse käyttää. Toki maku muuttuu alku-peräisestä, mutta onko se niin vaarallista?”

Nuori, vireä yhdistys

Etelä-Pohjanmaan keittiömestarit ry. on nuori, vireä yhdistys. Perustava kokous oli keväällä –93. Jäseniä on nelisenkymmentä ympäri Pohjanmaan Kokkolaa ja Ähtäriä myöten. Jäseneksi hyväksytään keittiömestarin tai pääkylmäkön pätevyyden omaava henkilö, joka on työskennellyt esimiestehtävissä vähintään neljä vuotta ja häntä suosittelee kaksi Suomen keittiö-mestarit ry:n kuuluvaa henkilöä. Etelä-Pohjanmaan keittiömestareilla on oma näytön paikkansa ensi vuoden kevättalvella, kun Vaasassa pidetään alan valtakunnalliset liittopäivät. Paikalle saapuu noin 250 alan taitajaa.

Seppo Kinnunen vakuuttaa, etteivät ammattilaiset pihtaa niksejä toisiltaan. ”Illanvietossakin puheet kääntyvät aina lopulta sopankeittoon. Monet kastikkeet siinä väännetään ja vertaillaan kokemuk-sia.”

Suomalaisen ruuan teemaviikon kunniaksi Seppo Kinnunen aloittaa uuden ruokajuttusarjan kirjoit-tamalla suomalaisesta ruuasta.

» Takaisin edelliselle sivulle